25 Μαρ 2018
Μάρτιος 25, 2018

Μια νέα αρχή

0 Σχόλια

katharismos-telarwn-metaksotypias-300x218Ο Alex Mammoser* εξετάζει τους καλύτερους τρόπους καθαρισμού και συντήρησης των τελάρων μεταξοτυπίας.  

Δουλειά μου είναι να παρέχω υποστήριξη σε επαγγελματίες μεταξοτύπες. Είναι συχνό φαινόμενο να μπαίνω σε μια επιχείρηση και να βλέπω ότι ο πιο απεριποίητος χώρος είναι αυτός στον οποίο ετοιμάζουν τα τελάρα. Οι άνθρωποι συχνά ξεχνάνε ότι είμαστε μεταξοτύπες και ότι μόλις το δημιουργικό είναι έτοιμο, έχουμε την πιο σημαντική εργασία στην επιχείρηση: την παραγωγή ενός ποιοτικού τελάρου.

Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε ένα καλά καθαρισμένο τελάρο για να ετοιμάσουμε το στένσιλ, είτε με κάποια μονάδα CTS ή με φιλμ. Αλλά για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχουμε καθαρίσει τα χρησιμοποιημένα σε προηγούμενη εργασία τελάρα καλά.

Ο καθαρισμός των τελάρων δεν είναι από τις αγαπημένες εργασίες κανενός και συνήθως ανατίθεται στους νεότερους εργαζόμενους της επιχείρησης. Άλλα η σωστή εκπαίδευση του τεχνικού των τελάρων στο πώς να καθαρίζει τα τελάρα και τι να κοιτάξει ή τί να κάνει όταν κάποιο τελάρο δεν έχει ετοιμαστεί σωστά είναι μια δουλειά που απαιτεί εξειδίκευση. Πολλές φορές τα προβλήματα που βλέπουμε από την εμφάνιση ή από το πλύσιμο των τελάρων σχετίζονται με την γάζα που μπορεί να είναι ακόμα βρόμικη όταν το τελάρο φεύγει από τον χώρο αποκατάστασης. Για να αποφευχθεί αυτό υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, αλλά αν τους μειώσουμε τότε μπορούμε να εξαλείψουμε το 90% των προβλημάτων.

Διαχωρισμός

Φροντίστε οι διαδικασίες καθαρισμού των τελάρων για αποκατάσταση και καθαρισμού για δημιουργία στένσιλ να γίνονται σε διαφορετικούς χώρους. Το να έχετε δύο πλυντήρια τελάρων αποτελεί πλεονέκτημα προκειμένου να κρατήσετε τα χημικά μακριά από τα καθαρά τελάρα. Ένα πλυντήριο τελάρων που είναι βρόμικο ή έχει χημικά στα τοιχώματα, έχει την τάση να μεταφέρει τις βρωμιές και τα χημικά αυτά στα τελάρα προκαλώντας πρόωρο σπάσιμο και ανεπιθύμητη σκλήρυνση του τελάρου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ίδια χημικά που χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση του τελάρου μπορούν να συμβάλουν στην σκλήρυνσή της εμουλσιόν σε περίπτωση που στεγνώσουν πάνω σε αυτή.

2274-1Αν ακούσετε τον αντιπρόσωπο χημικών σας να αναφέρεται σε πλήρη διαβροχή στο τέλος της διαδικασίας ανάκτησης, αυτό γίνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να ελέγξετε την γάζα για τυχόν ψεγάδια που έχουν απομείνει. Αν το νερό δεν κυλά ομοιόμορφα στην γάζα υπάρχει πιθανότατα κάποια βρομιά στη πλέξη της γάζας ή στην επιφάνειά της, που πρέπει να απομακρυνθεί πριν το στέγνωμα. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται η πλήρης διαβροχή είναι για να καθαρίσει το τελάρο από πιθανόν χημικά που υπάρχουν στο πλυντήριο τελάρων και που μπορούν να μεταφερθούν σε αυτό, λόγω της πίεσης του νερού, αφού έχετε τελειώσει με την διαδικασία ξεθολώματος/απολίπανσης.
Η πλήρης διαβροχή θα επιτρέψει στα χημικά που έχουν απομείνει να ξεπλυθούν σιγά σιγά από το τελάρο και να μην προκαλέσουν νέα προβλήματα.

 

 

2274-2

Πίεση

Ακούω συχνά ότι η υψηλή πίεση θα σπάσει ή θα καταστρέψει την γάζα. Ενώ αυτό μπορεί να συνέβαινε χρόνια πριν, η τεχνολογία γάζας σήμερα έχει προχωρήσει πολύ και είναι ικανή να αντέξει στη πίεση. Επενδύοντας σε ένα πιεστικό μηχάνημα τις τάξεως των $200 είναι αρκετό για την δημιουργία στένσιλ ή για να ξεκινήσετε, αλλά αν πραγματικά θέλετε να καθαρίσετε την πλέξη της γάζας σωστά και γρήγορα, τότε χρειάζεστε υψηλής πίεσης μηχάνημα.

2274-3

Οι τρύπες και η κακή εμφάνιση είναι προβλήματα που προέρχονται από υπολείμματα που παραμένουν στη γάζα. Το να μην μπορείτε να καθαρίσετε πλήρως την πλέξη θα οδηγήσει επίσης σε κακή ροή του μελανιού και θα σας αναγκάσει να χρησιμοποιήσετε πολύ μεγάλη πίεση ή να διπλοτυπώσετε. Επενδύοντας σε ένα μηχάνημα καθαρισμού με πίεση της τάξεως των $1500-2000 μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται τρομακτικό, αλλά τα πλεονεκτήματα υπερβαίνουν μακράν το αρχικό κόστος. Οι αντλίες είναι σχεδόν πάντα επισκευάσιμες, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και η ταχύτητα με την οποία μπορείτε να καθαρίσετε τα τελάρα σας με μεγάλη πίεση οδηγεί στην εξοικονόμηση τεράστιου χρόνου στο τέλος της ημέρας.

2274-4

Σωστά χημικά

Χημικά τα οποία δεν προορίζονται για τον κλάδο αυτό ή χημικά κακοσχεδιασμένα αποτελούν πηγή πολλών προβλημάτων. Ενώ καθαριστικά όπως νέφτι, ορυκτό τερεβινθέλαιο, κ.ά., θα καθαρίσουν το μελάνι, συνήθως το κόστος είναι πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο. Οι εργαζόμενοι θα μουσκέψουν πανιά με τα χημικά, θα σκουπίσουν όσο μπορούν και στη συνέχεια θα τα πετάξουν στα σκουπίδια. Αυτό δεν αποτελεί μόνο σπατάλη χημικών (άρα και των χρημάτων), αλλά επιπλέον αυτά τα προϊόντα μπορεί να αφήσουν λιπαρά κατάλοιπα και να κάνουν την διαδικασία αποκατάστασης του τελάρου πολύ δύσκολη.

Σχεδόν όλοι οι τοπικοί προμηθευτές μελανιού έχουν κάτι διαθέσιμο που θα λειτουργήσει καλύτερα από ότι τα προϊόντα που αγοράζετε στα καταστήματα χρωμάτων και δομικών υλικών. Αλλά υπάρχει και καλύτερη λύση από αυτή. Αναζητήστε χημικά τα οποία είναι επαναχρησιμοποιήσιμα. Υπάρχουν εταιρείες που φτιάχνουν συστήματα με ανακυκλοφόρηση χημικών, που καθίζουν το υπολειπόμενο μελάνι φιλτράροντάς το σε δύο στρώματα έτσι ώστε να μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε το φιλτραρισμένο χημικό και να έχετε λιγότερη σπατάλη. Για τη διαδικασία αποκατάστασης σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε δεξαμενές εμβάπτισης. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα τόσο από την διαδικασία αφαίρεσης μελανιού όσο και στην αφαίρεση της εμουλσιόν. Συνδυάζοντας αυτή τη διαδικασία, θα εξαλείψετε την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε πρώτα κάποιο καθαριστικό μελάνης (εξοικονόμηση χρημάτων) και θα μειώσετε τον χρόνο επεξεργασίας τελάρων. Μετά την ανάκτηση συνήθως θα έχετε έναν λεκέ / θόλωμα. Το να προσπαθήσετε να βρείτε χημικά τα οποία είναι μη καυστικά και απαλά για να αφαιρέσετε τους λεκέδες/θόλωμα είναι δύσκολο. Τα προϊόντα που μπορείτε να βρείτε πιο εύκολα, δηλαδή τα καυστικά, δεν είναι καλά για την υγεία, αλλά κάνουν καλή δουλειά, και τα  λειαντικά προϊόντα δεν είναι καλά για την διάρκεια της ζωής της γάζας αλλά δουλεύουν εξίσου καλά.

Υπάρχουν διαθέσιμα χημικά όμως που μπορούν να απομακρύνουν λεκέδες και θόλωμα και που απολιπαίνουν τα τελάρα ταυτόχρονα. Ένας συνδυασμός χημικών που μειώνουν το κόστος εξαλείφοντας διαδικασίες και μειώνοντας τον χρόνο για να τελειώσετε και που αυξάνουν την διάρκεια ζωής της γάζας και την καθαρότητα, θα κάνει κάθε επαγγελματία ευτυχισμένο.

*Ο Alex Mammoser είναι Διευθυντής Πωλήσεων σε διεθνές επίπεδο στην Easiway Systems.

Πηγή:  Specialist Printing Worldwide
Μετάφραση:  Διονυσία Γιώργη