Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο και το 2ο Θερινό Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών που διοργανώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου και του Θερινού Εργαστηρίου ήταν το Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (HELGRAMED) και το Σωματείο Επαγγελματιών Μεταξοτυπών Ελλάδος (Σ.Ε.Μ.Ε) με τη υποστήριξη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τόσο στο συνέδριο όσο και στο θερινό εργαστήριο έλαβαν μέρος περίπου 120 συμμετέχοντες ως εισηγητές επιστημονικών ανακοινώσεων, συμμετέχοντες στο συνέδριο, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι στα θερινά εργαστήρια, από ολόκληρο το φάσμα των γραφικών τεχνών, των εκτυπώσεων, της τυπογραφίας, της συσκευασίας και της μεταξοτυπίας. Το Πανελλήνιο Συνέδριο αποτέλεσε το πρώτο και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα στους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς και κλάδους που προαναφέρθηκαν, ενώ σε συνδυασμό με το 2ο θερινό εργαστήριο αποτέλεσε γεγονός εξαιρετικής σημασίας στα δρώμενα των συγκεκριμένων κλάδων, επιστημών και τεχνών.

Την Κυριακή 1η Ιουλίου έγινε η τελετή έναρξης λειτουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη με την παρουσία σημαντικών επισήμων και των συνέδρων.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 και τη Τρίτη 3 Ιουλίου και συμμετείχαν 27 ομιλητές μετά από την διαδικασία της κριτικής ανάγνωσης και έγκρισης των ανακοινώσεων από την επιστημονική επιτροπή. Οι ανακοινώσεις θέματα των Εκτυπώσεων, της Συσκευασίας, Ιστορίας της Τυπογραφίας και των Γραφικών Τεχνών – Μουσεία και Συλλογές, Τέχνης, θέματα Σχεδιασμού Έντυπου και Ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας, τις Εξελίξεις και Καινοτομίες στη Συσκευασία, και θέματα Τεχνών και Τεχνολογίας στην Επικοινωνία και τις Γραφικές Τέχνες.

Στα εργαστήρια (Πέμπτη 5 έως και Σάββατο 7 Ιουλίου) συμμετείχαν περί τους 40 εκπαιδευόμενοι και 15 εκπαιδευτές και βοηθοί εκπαιδευτών. Τα εργαστήρια χωρίστηκαν στις θεματικές ενότητες της Μεταξοτυπίας, Χαρακτικής (Ξυλογραφίας), Λιθογραφίας και Εκτύπωσης Όφσετ. Κατά την διεξαγωγή τους, αναπτύχθηκαν σύγχρονες τεχνικές και συνδυασμοί σχεδιασμού και εικαστικής δημιουργίας, τεχνολογίες υλικών και ειδικότερα μελανιών και πρωτοποριακές μέθοδοι εκτυπώσεων, με συνδυασμό μηχανών, εκτυπωτικών υποστρωμάτων, μελανιών και τεχνολογιών εκτυπώσεων.

Ένα πρώτο - γενικότερο συμπέρασμα από την διεξαγωγή του συνεδρίου και του θερινού εργαστηρίου, είναι ότι ανέδειξε το εύρος των επιστημών και των τεχνολογιών των γραφικών τεχνών, αλλά και την αυξανόμενη σπουδαιότητα στη σύγχρονη επιστήμη, κοινωνία, παραγωγή αλλά και τέχνη και πολιτισμό. Τόσο από τις ανακοινώσεις και τα πορίσματα του συνεδρίου, όσο και από τις καινοτομικές τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στο θερινό εργαστήριο, προέκυψε ότι το έντυπο στις σύγχρονες μορφές του, όχι μόνο δεν απαξιώνεται, αλλά βρίσκει νέες εφαρμογές σε σύγχρονους τομείς, ενώ παράλληλα αποτελεί το κορυφαίο μέσο επικοινωνίας, σε σχέση με την ψηφιακή οπτική επικοινωνία.

Ειδικότερα, αναδεικνύεται ο κυρίαρχος ρόλος και η σημασία της συσκευασίας, που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, παρά την κρίση. ‘Όπως τονίστηκε και στο συνέδριο, οι εκτυπώσεις συσκευασίας αναμένεται να φθάσουν στο ύψος των 580 δις δολαρίων παγκοσμίως έως το 2026, με μέσο ρυθμό αύξησης της τάξης του 5,6%.

Επιπρόσθετα αναδεικνύονται νέες τεχνολογίες για την αναπαραγωγή των έργων τέχνης με καινοτομικές τεχνικές, όπως για παράδειγμα με τον συνδυασμό τεχνολογιών, εκτυπώσεων, σχεδιασμού και μελανιών της μεταξοτυπίας.

Πολύ σημαντικό όμως γεγονός για τις γραφικές τέχνες είναι το ότι ένας σχετικά «άγνωστος» στο ευρύ κοινό κλάδος και επιστήμη, αποκτά την αναγνώριση που του αρμόζει, τόσο στο επιστημονικό πεδίο και από την πανεπιστημιακή κοινότητα – στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και ευρύτερα.

Στο Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών που ήδη κατοχυρώνεται ως πόλος τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας, λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία μία ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα συνεργασία, μεταξύ των πρυτανικών αρχών και τμημάτων-σχολών του Πανεπιστημίου, της ‘Ένωσης των πτυχιούχων τεχνολογίας γραφικών τεχνών, της βιομηχανίας αλλά και του κλάδου της μεταξοτυπίας.

Η συμμετοχή σημαντικών χορηγών από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών των κλάδων γραφικών τεχνών, συσκευασίας και μεταξοτυπίας, της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και η εμπλοκή του διεθνούς οργανισμού FESPA, όπως επίσης και η συμμετοχή επιφανών προσκεκλημένων ομιλητών, αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του συνεδρίου και του θερινού εργαστηρίου. Απεικονίζεται ανάγλυφα ότι οι γραφικές τέχνες έχουν εξαιρετικές προοπτικές και μέλλον, όπως προκύπτει από τις συνέργειες και νέες εκδηλώσεις σε όλα τα πεδία (επιστήμη, εκπαίδευση, βιομηχανία και παραγωγή), μεταξύ των συμμετεχόντων.

Πληροφορίες για επόμενες δράσεις θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου και στα ενημερωτικά δελτία και στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί και συμμετέχουν οι φορείς (για παράδειγμα, οι εκθέσεις Συσκευασία τον Οκτώβριο 2018 και GRAPHICA τον Φεβρουάριο 2019).