omilies_1Ολοκληρώθηκαν στα Ιωάννινα οι εργασίες του Θερινού Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών, που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Σωματείο Επαγγελματιών Μεταξοτυπών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) υπό την αιγίδα της FESPA και την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών.

Το Θερινό Εργαστήρι ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», με το χαιρετισμό του Πρύτανη Γ. Καψάλη.

Το παρακολούθησαν, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, 36 φοιτητές και πτυχιούχοι Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Βιβλιοδέτες και Γραφίστες.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν έντεκα διαλέξεις  και δεκαπέντε εργαστήρια. Ο συνολικός χρόνος της θεωρητικής κατάρτισης και εργαστηρίων ξεπέρασε τις τριανταπέντε ώρες. Για την υλοποίησή του εργάσθηκαν  εννέα ομιλητές, καθώς και είκοσι οκτώ εκπαιδευτές και τεχνικοί.

Οι εισηγήσεις αφορούσαν την ιστορία της γραφής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, την εξέλιξη της τυπογραφίας, τη χρήση των χρωστικών στην τέχνη.
Η Ελένη Κατσαρού μας σύστησε τους Ηπειρώτες τυπογράφους της Βενετίας, ο Δρ. Άγγελος Ζάννης μας μίλησε για την Ιστορία της Γραφής, ο δρ. Σταμάτης Μερσινιάς μας ταξίδεψε στην Αρχαία Αίγυπτο και τους παπύρους "Από τον Πάπυρο στον Κώδικα", ο δρ. Γιώργος Βλάχος μας μίλησε για την Ιστορία της Τυπογραφίας "Τυπογραφία - Η σπουδαιότητα της ιστορικής γνώσης ως άρρηκτη συνέχεια της εξέλιξης", η Ειρήνη Παύλου για την παραγωγή κεραμικών χρωστικών, ο Κωστής Αράπης για τις μήτρες των χαλκογραφιών του Νικολάου Γύζη για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Γιώργος Ματθιόπουλος για την σχεδιαστική εξέλιξη των ελληνικών τυπογραφικών στοιχείων, ο Δρ. Θωμάς Κατσαρός για την Ιστορία και την τεχνολογία των χρωστικών και από τις σπηλιές του Lascaoux μας εκτόξευσε στο διάστημα και τέλος ο Δρ. Αναστάσιος Πολίτης μας είπε για τις εφαρμογές στις Γραφικές Τέχνες της τεχνολογίας Infraredesign.

Λειτούργησαν εργαστήρια στοιχειοθεσίας- τυπογραφίας, μεταξοτυπίας, ξυλογραφίας, χαλκογραφίας, παρασκευής χρωστικών και βιβλιοδεσίας.
Στο εργαστήρι τυπογραφίας δίδαξαν στοιχειοθεσία κειμένου και εκτύπωση δοκιμίου ο Γιώργος Ματθιόπουλος, ο Κωστής Αράπης, ο Αντώνης Τσιγώνιας και ο Βαγγέλης Πανταζής.
Στην παραγωγή κεραμικών χρωστικών μας μύησε η Ειρήνη Παύλου και στην άλεση των χρωστικών που παράχτηκαν και την παρασκευή μελανιών μεταξοτυπίας η Ειρήνη Παύλου και ο Αντώνης Τσιγώνιας.
Στο εργαστήρι της μεταξοτυπίας οι δάσκαλοι πολλοί. Αντώνης Τσιγώνιας, Κώστας Τρυπαναγνωστόπουλος, Ορφέας Κιβωτίδης, Μιχάλης Μανόνας, Μάνος Βαϊραμάκης.
Τυπώθηκε δίχρωμο αντίγραφο έργο τέχνης με μελάνια που παρασκευάστηκαν από τις κεραμικές χρωστικές που αναπτύχθηκαν. Επίσης τυπώθηκε 4χρωμο αντίγραφο έργο τέχνης του Paul Clee και δίχρωμο t-shirt με το σήμα του Μουσείου Τυπογραφίας.
Δεν έλειψε όμως και ο Δαίμων της Τυπογραφίας που τυπώθηκε με Αιγυπτιακό μπλε που συνθέθηκε από το Δρ. Θωμά Κατσαρό.
Για την χαλκογραφία και την ξυλογραφία μας φιλοξένησε στο εργαστήρι του ο καθηγητής και χαράκτης Χριστόδουλος Γκαλτέμης και μας έδειξε την τέχνη του μαζί με τον Θανάση Μπουκουβάλα και τον Γιώργο Βασιλείου.
Τέλος στο εργαστήρι βιβλιοδεσίας οι βιλιοδέτες Γιάννης Ευαγγελίδης, Γιώργος Μπαλογιάννης  και Θάλεια Μιχελάκη, έδειξαν βιβλιοδεσία με βυζαντινό τρόπο ραφής και τεχνικές διακόσμησης εξωφύλλου.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον Δρ. Γιώργο Βλάχο και τον Δρ. Μάριο Τσιγώνια για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας, στον Κωστή Αράπη και τον Βαγγέλη Πανταζή που διαμόρφωσαν τον χώρο του Μουσείου ώστε να είναι επισκέψιμος και λειτουργικός, και φυσικά σε όλους όσους εργάστηκαν με τεράστιο ζήλο για την πραγματοποίηση του θερινού εργαστηρίου!

Το συμπέρασμα από αυτή τη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ότι μέσα από την επιστήμη των γραφικών τεχνών παντρεύτηκαν η τεχνολογία με την τέχνη, η επιστημονική έρευνα με την παραγωγή και οι μηχανές και τα υλικά με τον πολιτισμό!

Οι συμμετέχοντες  και οι εκπαιδευτές τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολιτιστικά δρώμενα στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και να περιηγηθούν - με συνοδεία βροχής - στα υπέροχα Ζαγοροχώρια.

Φωτογραφίες: Νίκος Ραυτόπουλος - Εφημερίδα Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ, Ηρώ Φριλίγκου, Βάσω Πανουργιά, Βάσια Κλίτσα, Φοντίνα Λομβαρδιά,
Νίκος Παπαντωνίου, Ολυμπία Καρατζά