metaxotypiaΕκείνοι που πιστεύουν ότι η μεταξοτυπία είναι σε φθίνουσα πορεία κάνουν λάθος - κυρίως γιατί έχουν ξεχάσει τα βασικά δεδομένα που κάνουν αυτή τη μέθοδο μοναδική.

Άρθρο του Andy MacDougall* στο Περιοδικό ScreenPrinting

Ας ισχυριστούμε για μια στιγμή πως η Μεταξοτυπία (το περιοδικό) δεν υπάρχει γιατί η Μεταξοτυπία (η μέθοδος) δεν έχει ανακαλυφθεί. Και τώρα ας φανταστούμε ότι  κάποιος έξυπνος τύπος εμφανίζεται και εφευρίσκει μια αναλογική μέθοδο παραγωγής η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα μεγάλο εύρος κατασκευαστών σε διακριτούς τομείς - κι όχι μόνο στην πόλη σας αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτή η μέθοδος είναι απλή, με τρία εξαρτήματα εύκολο να τα προμηθευτείς και είναι επεκτάσιμη όπως συνηθίζεται να λένε στους χρηματοδότες νεοφυών επιχειρήσεων.

Κι αν αυτή η μέθοδος ήταν παρούσα σε κάθε κινητό τηλέφωνο, αυτοκίνητο ή καταναλωτική ηλεκτρονική συσκευή;

Κι αν μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στοιχείων, κυψελών καυσίμου υδρογόνου και ενδιαμέσων ηλεκτρικών συνδέσεων;

Κι αν η μέθοδος αυτή βοηθούσε στην κατασκευή μιας σειράς ιατρικών μηχανημάτων και προϊόντων βελτίωσης της ποιότητας ζωής;

Κι αν μπορούσε να ωθήσει την τέχνη, την κουλτούρα και τις τοπικές οικονομίες παράλληλα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε πόλεις και χωριά σε όλο τον κόσμο;

Κι αν μπορούσε να αποτυπώσει ένα γράφημα πάνω σχεδόν σε καθενός το μπλουζάκι, από την τοπική ομάδα μπόουλινγκ μέχρι τους πρωταθλητές του μπέιζμπολ; Είναι πολλά μπλουζάκια και πολλές εικόνες.

Κι αν μ΄ αυτή τη μέθοδο μπορούσαν να διακοσμηθούν η πλειοψηφία των υφασμάτων για το ράψιμο φορεμάτων, κλινοσκεπασμάτων και λινών για σερβίτσια;

Κι αν τελικά χρησιμοποιούνταν για να βρεθεί ένα φθηνό υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων και είχε τη δυναμική να εξαλείψει τις πηγές εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα;

Κι αν μπορούσε να μετατρέψει κομμάτια χαρτί σε χαρτονομίσματα των 20, 100 ή και 1000 δολαρίων - νόμιμα;

Ακόμα κι αν βλέπω τα πράγματα από την άποψη ενός χωρικού πάνω σ’ ένα νησί στον Ειρηνικό, σ’ αυτό τον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων και των «νέων τάσεων» μια και μοναδική μέθοδος που θα έκανε όλα αυτά θα ήταν απλά καταπληκτική. Η μοναδικότητά της και το ευρύ φάσμα εφαρμογής θα μπορούσε να προσφέρει απίστευτες ευκαιρίες σε άτομα, επιχειρήσεις, την κοινωνία εν γένει.

Γι’ αυτό ας πάψουμε να υποκρινόμαστε: Αυτή η μέθοδος ήδη υπάρχει και λέγεται Μεταξοτυπία. Κι έχουμε είτε ως επιχειρηματίες, προμηθευτές, εκτυπωτές ή πελάτες του κλάδου πλήρη πρόσβαση στις δυνατότητες που προσφέρει.

Και κυρίως, η μέθοδος της μεταξοτυπίας δεν ανήκει σε ένα άτομο. Είναι ελεύθερα διαθέσιμη, κατά τον τρόπο του ανοιχτού κώδικα, στο μέγιστο βαθμό. Είναι διαθέσιμη σε μηχανολόγους στα πιο μοντέρνα εργοστάσια του κόσμου, με διάθεση να επενδύσουν και να κερδίσουν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια παράγοντας  την επόμενη γενιά iPhone. Είναι διαθέσιμη σε πιτσιρικάδες στην Ισπανόφωνη συνοικία που με τη φαντασία τους και ανακατασκευασμένες μηχανές που δεν ξέρουν πως ακριβώς λειτουργούν, τυπώνουν εικόνες πάνω σε ένα μπλουζάκι που μπορεί να πουληθεί και να αποφέρει χρήματα για να τυπωθούν κι άλλα μπλουζάκια δημιουργώντας ένα κύκλο αυξανόμενης ευημερίας που επιτρέπει σε μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν ομαλά.

Η Μεταξοτυπία είναι ουσιαστικά έκφραση επιχειρηματικού πνεύματος που επίμονα αντιστέκεται στις προσπάθειες της ψηφιακής εκτύπωσης να τη στείλει στον κάλαθο των αχρήστων. Είναι σαν τον τυφλοπόντικα που εμφανίζεται σε τυχαίες θέσεις στο παιχνίδι whack-a-mole. Η προσαρμοστικότητά της είναι που την κάνει βιώσιμη. Αντί να είναι απλά μια μέθοδος εκτύπωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος παραγωγής με αποτέλεσμα να υπάρχουν μια σειρά τομείς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μεταξοτυπία για πολλά περισσότερα πράγματα από την απλή εκτύπωση γραφημάτων. Κι αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, η χρήση της διευρύνεται αντί να συρρικνώνεται.

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι στο Σιάτλ αποκόμισα μια εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της μεταξοτυπίας. Υπήρχε κάθε είδους ένδειξη ότι είναι ζωντανή και ευδοκιμεί στη Βόρεια Αμερική. Πρώτα, πήρα μέρος σε μια περιήγηση στην GM Nameplate. Μάλλον αδιάφορο εξωτερικά, το κτίριο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού τετραγώνου και υψώνεται σε ύψος μερικών ορόφων. Δεν είναι ακριβώς το κλασικό εργοστάσιο που εξαπλώνεται οριζόντια και ακατάστατα όπως ένα καπνισμένο χαλυβουργείο, αλλά μόλις δεις τι παράγεται εκεί αντιλαμβάνεσαι γιατί η μεταξοτυπία παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο παρόν και το μέλλον της βιομηχανικής παραγωγής. Στον προθάλαμο είδα ένα έκθεμα με μέρη του Tesla Roadster – μέρη κατασκευασμένα από την GM Nameplate. Καθώς προχωρούσαμε στο εσωτερικό του κτιρίου περάσαμε από ολόκληρες πτέρυγες γραφείων και εργαστηρίων όπου εργάζονταν σχεδιαστές και βοηθητικό προσωπικό. Τελικά φθάσαμε στον κεντρικό πυρήνα του συγκροτήματος όπου μια σειρά μεταξοτυπικά πιεστήρια εκτύπωναν με σταθερό ρυθμό γραφήματα πάνω σε κυκλώματα, γραφικά επιστρώματα, χειριστήρια και περιβλήματα. Υπήρχαν καθαροί χώροι όπου κυλινδρικά πιεστήρια εκτύπωναν ιατρικά προϊόντα, χώροι φινιρίσματος όπου τρυπούν, κόβουν και δίνουν την τελική μορφή στο τυπωμένο προϊόν, και όλες οι άλλες πτέρυγες όπου τα μεταξοτυπικά τυπωμένα μέρη συναρμολογούνται σε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μεγαλύτερων μερών ή τελικών προϊόντων. Η GM Nameplate είναι μια ανθούσα επιχείρηση με εγκαταστάσεις σε άλλα έξι μέρη στις ΗΠΑ και στον κόσμο. Αναγνώρισα πολλές μάρκες. Απ’ ότι φαίνεται, δεν φτιάχνονται  τα πάντα στην Κίνα. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα ξαναγυρίζουν στη Βόρεια Αμερική, ειδικά στον τομέα της υγείας όπου οι πελάτες και o Φορέας ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων απαιτούν να υπάρχει αυστηρός έλεγχος πάνω στη διαδικασία κατασκευής και παραγωγής.

Οι οικοδεσπότες μου το τόνισαν αυτό περισσότερες από μία φορές. Η μεταξοτυπία διατηρεί το βασικό της ρόλο στην επιχειρηματική τους λειτουργία. Προσπαθούν να παράξουν χρησιμοποιώντας ψηφιακούς εκτυπωτές ή πιεστήρια offset, αλλά καμιά  μέθοδος δεν πλησιάζει την απόθεση μελανιού, ταχύτητα και ευελιξία χειρισμού υλικών και επεξεργασίας που μπορούν να έχουν με τη μεταξοτυπία.

Αργότερα την ίδια μέρα έφθασα στα Fogland Studios, λίγο πιο νότια. Αυτό είναι το άλλο άκρο του φάσματος της μεταξοτυπίας κι άλλο ένα παράδειγμα του τι ευκαιρίες παρέχει μια σπάτουλα μεταξοτυπίας. Χρησιμοποιώντας ένα κοινόχρηστο χώρο και κυρίως χειροποίητο εξοπλισμό, οι σχεδιαστές και εκτυπωτές εκεί φτιάχνουν βιβλία, περιοδικά, μπλουζάκια, αυτοκόλλητα, αφίσες, μονωτικά που κρατούν τα ποτά σε αλουμινένια κουτιά δροσερά, κάρτες και άλλα πρωτότυπα χειροποίητα αντικείμενα.

Διδάσκουν κι άλλους να κάνουν το ίδιο, και αντιπροσωπεύουν το δημιουργικό κίνημα που είναι μέρος μιας επιστροφής σε παγκόσμια κλίμακα στην κατασκευή τοπικά και στις μικρές επιχειρήσεις. Κεντρική θέση σε αυτό έχει η μεταξοτυπία και όχι μόνο στα Fogland. Αυτή η μπύρα μικροζυθοποιίας που προτιμάτε; Κοιτάξτε το μπουκάλι – υπάρχει μια γενικότερη στροφή της ετικετοποιίας εμφιαλωμένων ποτών προς την “παλιά καλή μεταξοτυπία”. Τα χαριτωμένα χειροποίητα βρεφικά ρουχαλάκια ή  τα μοντέρνα ενδύματα από τον τοπικό οίκο μόδας; Κι αυτά είναι διακοσμημένα με μεταξοτυπίες, επίσης.

Το ευρύ φάσμα χρηστών μεταξοτυπίας και των προϊόντων που παράγουν  εξασφαλίζει ότι οι χρήστες αυτής της μεθόδου, όπως κι αν την χαρακτηρίζετε – τέχνη, τεχνολογία ή αναλογική τρέλα – θα έχουν πάντα δουλειά. Η επιχειρηματική ευκαιρία περιμένει πίσω από πολλές πόρτες. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις ανοίξουμε.

 

 *Ο Andy MacDougall είναι εκπαιδευτής και σύμβουλος πάνω στη μεταξοτυπία. Διαμένει  στο νησί Βανκούβερ στον Καναδά και είναι μέλος της Ακαδημίας Τεχνολογίας της Μεταξοτυπίας.